Ruim honderd leerlingen op bezoek

5 december 2022
simulator

Op woensdag 30 november hebben ruim honderd tweedejaars VMBO-leerlingen van het Scheldemond College een programma gevolgd bij Maritiem en Logistiek College De Ruyter (MLCDR) aan de boulevard in Vlissingen. De banaan was hierbij het hoofdonderwerp. De leerlingen hebben ontdekt hoe het vervoer van de banaan in zijn werk gaat, van pluk tot fruitschaal. 

De leerlingen uit de eerste groep begonnen de dag met het de ECDIS-simulator. Met maar liefst drie computerschermen voor zich probeerde ze de bananen veilig naar de haven te brengen. ''Wat gaat hij sloom", sommige leerlingen moesten een beetje wennen dat het geen Need for Speed op de Playstation was! Een schip heeft tijd nodig om op gang te komen, maar ook om te stoppen. 

Hierna mochten ze de 'koelcontainer' in. Door middel van vier opdrachten ontvingen de leerlingen vier cijfers om het cijferslot te openen en de sleutel te pakken te krijgen. Om de container sfeer na te bootsen waren de ramen en deuren afgeplakt en hing er alleen een blauw lichtje, verder was het lokaal donker! 

schip

 

Tijd om met studenten logistiek en scheepvaart in gesprek te gaan. In groepjes werden er speeddates georganiseerd op de bovenste verdieping van het gebouw. Met een prachtig uitzicht op zee zagen ze zo het werkveld voorbij varen. 

Tot slot was de laatste opdracht op onze locatie het berekenen van de inhoud van een container. Hoeveel banendozen passen er in één container? Om hier een beter beeld bij te krijgen stond er echt een container op de parkeerplaats. De leerlingen konden de container in en met bananendozen en een meetlint aan de slag!

Chiquita_Schip

 

Als afsluiting gaan de leerlingen met de Techniekbus naar Lineage in Vlissingen-Oost. Daar lag een schip een lading bananen te lossen, werden containers verplaatst en voelde ze hoe koud het in een vriescel was. En het was daar koud, want het was maar liefst -22 graden Celsius! 

De heer Castel verzorgde een rondleiding over het terrein en op twee momenten mocht iedereen de bus uit. Hij vertelde dat er maar liefst 16.000 zonnepanelen op het terrein liggen en er vier windmolens staan. Alles om zelf zoveel mogelijk energie op te wekken. Dat is namelijk hard nodig! Want bij Lineage staat een volautomatische containerterminal van 36 miljoen euro. Dit is uniek in Europa en verbruikt enorm veel stroom. 

Per dag komen en gaan maar liefst 700 containers, 11.000 pallets met spullen en komen er 400 vrachtwagens per dag op het terrein om te laden en lossen! 

Al met al een zeer geslaagde dag! 

Omhoog