Studiebegeleiding

Studiebegeleiding

Het kan gebeuren dat het even allemaal niet zo lekker loopt met je opleiding. Er komt van alles op je af en je studie heeft daar last van. Denk aan persoonlijke problemen, zoals je gezondheid of je thuissituatie, of geldzaken die je opleiding belemmeren. Bij al deze problemen kun je hulp inroepen. Ook als je twijfelt aan je studiekeuze.

Zodra je opleiding in gevaar komt, staan de begeleiders van school voor je klaar. Ze geven je tips en zoeken samen met jou naar de beste oplossingen. Het behalen van je diploma is de stip op de horizon.

Vragen? Stel ze (anoniem) aan BEAU

Soms heb je een vraag, maar heb je geen zin om dat persoonlijk te doen, dan kun je terecht bij BEAU. Jouw schriftelijke vraag komt terecht bij een intern begeleider (IB-er) van Scalda. Je gegevens worden strikt vertrouwelijk behandeld. Als het nodig is kan de intern begeleider samen met jou naar een oplossing van het probleem toewerken.

Ga direct naar BEAU (veelgestelde vragen)

Heb je een ondersteuningsvraag of gaat het even niet zo lekker?

Ervaar jij een belemmering tijdens je studie door bijvoorbeeld een chronische ziekte, fysieke beperking, zwangerschap, mantelzorgtaken of geldzorgen? Kijk dan op mbotoegankelijk.nl Hier vind je informatie over aanpassingen, beschikbare voorzieningen, financiële mogelijkheden en regelgeving. Een zelftest helpt je bij het vinden van de mogelijkheden die bij jou passen. Alle informatie voor mbo-studenten met een ondersteuningsvraag op één plek: check de mogelijkheden op mbotoegankelijk.nl

De begeleiders proberen te voorkomen dat het behalen van je diploma in gevaar komt. Samen met jou werken we aan een passende begeleiding. De begeleiders kunnen jou bij onderstaande gebieden ondersteuning, advisering en begeleiding bieden:

 

Sociaal-emotionele begeleiding

Soms kan een gesprek met je mentor of coach helpen bij je problemen op sociaal-emotioneel. Soms is er meer nodig. De intern begeleiders van de opleiding zijn er dan voor jou. Vaak bestaat de begeleiding uit individuele gesprekken; soms is er een training in een groepje.  

Persoonlijke problemen 

Soms kunnen persoonlijke problemen de voortgang en het succes van je studie belemmeren. Je kunt hierbij denken aan onzekerheid over jezelf, faalangst, sombere gevoelens, verslavingsproblemen, traumatische ervaringen of problemen bij jou thuis of in je woonsituatie. 

Financiële problemen 

Het kan ook zijn dat je schulden hebt of andere problemen met financiën of met studiefinanciering. In dat geval is het wellicht een mogelijkheid om beroep te doen op het steunfonds of op de stichting 'Vrienden van studenten Scalda'. Deze stichting wil het mogelijk maken dat elke student van een opleiding bij Maritiem en Logistiek College De Ruyter zonder financieel beletsel(s) zijn of haar opleiding kan volgen. Neem contact op met een intern begeleider van jouw opleiding om te kijken of jij in aanmerking komt voor hulp van de stichting. Voor meer informatie over de stichting kijk je op www.stichtingvvsscalda.nl

Onvoldoende sociale vaardigheden 

Het kan ook gebeuren dat je niet voldoende vaardig bent om in de klas of op je stage goed te kunnen functioneren. Als je bijvoorbeeld erg verlegen bent, niet tegen kritiek kunt of moeite hebt met samenwerken, kun je problemen krijgen. 

Loopbaanbegeleiding

Je loopbaan is eigenlijk alles wat je doet vóór, tijdens en na je studie. De intern begeleider (ib-er) van MLC De Ruyter helpt je bij:

  • Vóór je opleiding:  als je nog niet weet welke opleiding voor jou het beste is.  
  • Tijdens je opleiding:  als je twijfelt of je opleiding wel de juiste is. 
  • Na de opleiding:  bij het kiezen van een vervolgopleiding, of bij het zoeken naar werk.

Wil je alleen informatie over een opleiding, een advies of een beroepskeuzeonderzoek? Ook dan kun je terecht bij de ib-er. Afhankelijk van wat je vraag precies is, kunnen zij je helpen met één of meer gesprekken, eventueel aangevuld met beroepskeuzetests.

Begeleiding bij eventuele handicap

We vinden het belangrijk dat studenten met een beperking, hiervan geen of minimale hinder ondervinden bij hun studie. We streven naar onderwijs op maat. De intern begeleiders kunnen je extra begeleiding geven en speciale voorzieningen of maatregelen voor je organiseren. Samen met jou, je ouders of verzorgers en je mentor wordt nagegaan hoe de begeleiding het beste kan worden geregeld. Hiervoor kunnen ook deskundigen van buiten MLC De Ruyter worden ingeschakeld. Door op onderstaande knoppen te klikken kom je bij meer informatie op de website van Scalda:

Overzicht basisondersteuningsprofiel

Overzicht begeleidingsarrangement

Begeleiding bij leerproblemen als dyslexie en dyscalculie

Dyslexie of dyscalculie kunnen flink in de weg zitten tijdens je studie. Bij MLC De Ruyter kunnen de toetstijd en de toetsvorm worden aangepast als je een faciliteitenkaart hebt. Deze krijg je als je een geldige verklaring hebt die is afgegeven door een deskundige onderzoeker. Soms kan ook voorleessoftware worden ingezet. Tijdens de Centrale Examens Nederlands, Engels en rekenen is een speciale dyslexie-versie beschikbaar. Ook is er een aangepast examen voor studenten met ernstige rekenproblemen.

Heb je nog geen verklaring, maar zijn er toch duidelijk tekenen dat je last hebt van dyslexie of dyscalculie, dan kunnen we daar onderzoek naar doen. In dit onderzoek gaat we na hoe jij met je lees-, spelling- of rekenproblemen zo goed mogelijk kunt omgaan in de les, tijdens toetsen en op de stage.

Alles oké? Supportlijn

Geen onderwerp is te gek of raar en geen probleem te klein of te groot. Voor iedereen tussen de 18 en 24 jaar.  Dus zit je niet lekker in je vel? Heb je problemen op je werk of op school? Gaat het niet lekker thuis? Maak je je zorgen om de toekomst? Of heb je geen flauw idee waarom, maar voel je je gewoon niet oké? Alles is bespreekbaar via allesoke.nl
 

Contactgegevens

Je kunt met de intern begeleider in contact komen via je mentor of coach of door je te melden bij de servicebalie die je op elke hoofdlocatie in Terneuzen, Vlissingen, Middelburg en Goes vindt. Je kunt natuurlijk ook bellen naar de desbetreffende locatie of mailen naar [email protected].

Samenwerking Mirro eHealth

Scalda heeft een samenwerking met Mirro eHealth. De online zelfhulpmodules van Mirro helpen studenten om inzicht te krijgen in hun mentale gezondheid. Dit allemaal door middel van video’s, oefeningen en ervaringsverhalen. Via het studentenportaal MijnScalda krijgen studenten van Scalda toegang tot online zelfhulpmodules. Inloggen via MijnScalda

Omhoog