Logistiek Medewerker

Niveau 2

In het kort

Een logistiek medewerker zorgt in een distributiecentrum, magazijn of warehouse voor het laden en lossen van goederen. Hij controleert de levering op aantal, houdbaarheid, kwaliteit en schade en plaatst ze in het magazijn of maakt ze gereed voor verzending. Daarnaast is een logistiek medewerker verantwoordelijk voor het efficiënt organiseren van het magazijn, waarbij hij de ontvangen goederen strategisch plaatst en ervoor zorgt dat de benodigde producten gemakkelijk toegankelijk zijn. Het nauwkeurig bijhouden van voorraadniveaus en het tijdig signaleren van tekorten behoren ook tot zijn taken. Bovendien speelt hij een belangrijke rol in het orderpickproces, waarbij hij bestellingen verzamelt en gereedmaakt voor verzending. In het geval van retourzendingen houdt de logistiek medewerker zich bezig met het verwerken en registreren van geretourneerde goederen.

Leerjaar 1 
Tijdens deze opleiding leer je alles over het ontvangen en controleren van goederen, het opslaan van goederen, het beheren van de voorraad, het verzendklaar maken van gecontroleerde goederen, het bestellen van goederen, het verkopen van goederen aan interne en externe klanten en hoe je klantgericht moet handelen.

Dit is een BBL (Beroepsbegeleidende leerweg) opleiding op niveau 2. BBL betekent vier dagen in de week werken bij een erkend leerbedrijf en één dag in de week lessen volgen op school.

Vakken en keuzedelen
De vakken Nederlands, Engels, rekenen en burgerschap horen standaard bij deze opleiding. Naast de vakken volg je ook keuzedelen. Met die keuzedelen kun je zelf een deel van je opleiding bepalen en verbreed of verdiep je jouw kennis en vaardigheden. Lees meer over keuzedelen via scalda.nl

Voor deze opleiding heb je één van de volgende diploma’s nodig:

  • een vmbo-b diploma of;
  • een mbo-diploma niveau 1 (Entreeopleiding).

Meer informatie over toelatingseisen

Baan erkend leerbedrijf
Voor een bbl-opleiding dien je te werken bij een erkend leerbedrijf, waarbij je wekelijks 32 uur actief bent. Het is jouw eigen verantwoordelijkheid om zo'n leerbedrijf te vinden.

Wanneer je je inschrijft voor een mbo-opleiding, komen er kosten bij kijken. Zodra je de leeftijd van 18 bereikt, ben je verplicht om lesgeld te betalen. Daarnaast zijn er schoolgerelateerde uitgaven, aangezien je benodigdheden moet aanschaffen voor je studie. Mocht je financiële ondersteuning nodig hebben, zijn er mogelijkheden beschikbaar om je te helpen.

Lesgeld/cursusgeld
Lesgeld is een verplichte bijdrage aan je onderwijsinstelling, meestal vastgesteld door de overheid. Hoeveel lesgeld je betaalt, hangt af van de opleiding die je doet.

  • BOL-opleiding: €1.419,- per jaar.
  • BBL-opleiding op niveau 1 of 2: €295,- per jaar.
  • BBL-opleiding op niveau 3 of 4: €715,- per jaar.

Meer over lesgeld/cursusgeld via scalda.nl

Schoolkosten
Schoolkosten omvatten alle extra uitgaven die je nodig hebt voor je opleiding, zoals boeken, materialen, kleding, excursies en andere specifieke benodigdheden. Deze kosten variëren per studierichting en benodigdheden. Meer over schoolkosten via scalda.nl

Financiële Ondersteuning
Overweeg je een mbo-opleiding te volgen, maar beperken financiële of persoonlijke omstandigheden je mogelijkheden? In dat geval bestaat de kans dat je in aanmerking komt voor ondersteuning via het mbo-studentenfonds. Uiteraard dien je te voldoen aan specifieke criteria waarin je gebruik kunt maken van het mbo-studentenfonds. Meer over financiële ondersteuning via scalda.nl

 

Dit ga je doen en hier kun je gaan werken
Als logistiek medewerker kun je werkzaam in een magazijn of distributiecentrum bij bedrijven op het gebied van groothandel, transport, logistiek, distributie of productie. Je vervult een cruciale rol in het logistieke proces. Je begint met het ontvangen en controleren van binnenkomende goederen en producten, waarbij je nauwkeurigheid hoog in het vaandel hebt staan. Na controle sla je de ontvangen items op in het magazijn en voer je ze zorgvuldig in het systeem in. Bij het verzenden van goederen en producten ben jij degene die orders verzamelt, de verzending voorbereidt en de producten verzendklaar maakt. Tot slot draag je ook bij aan de efficiëntie van het verzendproces door te assisteren bij het laden van de goederen. Je bent daarmee een essentiële schakel in het gehele magazijnbeheer en logistieke keten.

Doorstuderen
Heb je je diploma Logistiek medewerker op zak? Dan kun je doorstromen naar de opleiding Logistiek Teamleider op niveau 3. Daarna kun je zelfs nog doorstromen naar de opleiding Logistiek Supervisor op niveau 4.

Routebeschrijving
Vul hieronder je vertrekpunt in en maak een routebeschrijving naar onze locatie.

Omhoog