Stuurman-werktuigkundige Zeevisvaart (SW6)

Niveau 2

In het kort

Als Stuurman werktuigkundige zeevisvaart SW6 bestuur je het schip, vang je vis en verwerk je de vangst. Tegenwoordig is de visserij een industrie waarin veel ontwikkelingen plaatsvinden. De schepen zijn voorzien van de allernieuwste snufjes op gebied van visserij, navigatie, communicatie en veiligheid.

Leerjaar 1
In het eerste leerjaar ga je volledig naar school, je loopt dus nog geen stage. Je krijgt de basis van de nautische en technische vakken in theorie-, praktijk- en simulatielessen.

Leerjaar 2
Tijdens leerjaar 2 rond je de theorie af en ga je in periode drie en vier op stage. Hiervoor ga je ook een week op externe training in het brandweertrainingscentrum in Vlissingen, Alles om je goed voor te bereiden op je stage.

Vakken en keuzedelen
De vakken Nederlands, Engels, rekenen en burgerschap horen standaard bij deze opleiding. Ook volg je specifieke vakken zoals:

 • Navigatie
 • Voortstuwingssystemen
 • Elektrotechniek
 • Wetgeving
 • Stabiliteit
 • Visserijkunde
 • Wiskunde

Naast de vakken volg je ook keuzedelen. Met die keuzedelen kun je zelf een deel van je opleiding bepalen en verbreed of verdiep je jouw kennis en vaardigheden. Binnen deze opleiding worden op dit moment de volgende keuzedelen aangeboden:

 • Verdieping nautisch
 • Verdieping maritiem technisch
 • Verdieping electrical systems

Lees meer over keuzedelen via scalda.nl

Stage
Tijdens je stage maak je kennis met de reële beroepspraktijk. Ook kunnen ze vanuit school extra opdrachten mee krijgen om tijdens de BPV uit te voeren. BPV staat voor Beroepspraktijkvorming, kortweg stage genoemd. Meer informatie over stage via scalda.nl 

Wil je stage lopen in het buitenland? Omdat de maritieme en logistieke sector erg internationaal georiënteerd is, betekent dit meestal dat je tijdens je stage in het buitenland bent. Meer informatie over stage lopen in het buitenland

Voor deze opleiding heb je één van de volgende diploma’s nodig:

 • een vmbo-b diploma of;
 • een mbo-diploma niveau 1 (Entreeopleiding).

Meer informatie over toelatingseisen

Extra toelatingseisen
Je dient in het bezit te zijn van een medische keuring zeevaart​.

Wanneer je je inschrijft voor een mbo-opleiding, komen er kosten bij kijken. Zodra je de leeftijd van 18 bereikt, ben je verplicht om lesgeld te betalen. Daarnaast zijn er schoolgerelateerde uitgaven, aangezien je benodigdheden moet aanschaffen voor je studie. Mocht je financiële ondersteuning nodig hebben, zijn er mogelijkheden beschikbaar om je te helpen.

Lesgeld/cursusgeld
Lesgeld is een verplichte bijdrage aan je onderwijsinstelling, meestal vastgesteld door de overheid. Hoeveel lesgeld je betaalt, hangt af van de opleiding die je doet.

 • BOL-opleiding: €1.419,- per jaar.
 • BBL-opleiding op niveau 1 of 2: €295,- per jaar.
 • BBL-opleiding op niveau 3 of 4: €715,- per jaar.

Meer over lesgeld/cursusgeld via scalda.nl

Schoolkosten
Schoolkosten omvatten alle extra uitgaven die je nodig hebt voor je opleiding, zoals boeken, materialen, kleding, excursies en andere specifieke benodigdheden. Deze kosten variëren per studierichting en benodigdheden. Meer over schoolkosten via scalda.nl

Financiële Ondersteuning
Overweeg je een mbo-opleiding te volgen, maar beperken financiële of persoonlijke omstandigheden je mogelijkheden? In dat geval bestaat de kans dat je in aanmerking komt voor ondersteuning via het mbo-studentenfonds. Uiteraard dien je te voldoen aan specifieke criteria waarin je gebruik kunt maken van het mbo-studentenfonds. Meer over financiële ondersteuning via scalda.nl

 

Dit ga je doen en hier kun je gaan werken
Je wordt opgeleid tot stuurman/werktuigkundige voor de zeevisvaart. Je kan dus gaan werken in de visserijsector, aan boord van een viskotter. Het is ook mogelijk om de trawlervisserij in te gaan. De kottervisserij is te verdelen in twee deelsectoren: kustvisserij en zeevisserij. De tijd die je op zee doorbrengt is 1 tot 3 weken. Op een kleine kotter met beperkt vaargebied kan je na een bepaalde vaartijd eindbevoegdheid als schipper verkrijgen.

Doorstuderen
Stuurman werktuigkundige zeevisvaart SW6 is een niveau 2 opleiding, je kunt dus nog doorstuderen en gaan voor een niveau 3 en 4 opleiding in de visserij (SW5) of koopvaardij.

Routebeschrijving
Vul hieronder je vertrekpunt in en maak een routebeschrijving naar onze locatie.

Omhoog