Schipper-machinist Beperkt Werkgebied

Niveau 2

In het kort

Als Schipper-machinist beperkt werkgebied vaar je zelfstandig op kleine schepen binnen Nederland, tot maximaal 500GT en 3000kW. Je maakt het schip reis klaar, manoeuvreert het schip en loopt navigatie wacht. Vaak doe je dit op ondersteunende schepen in de baggersector, bij het loodswezen of in de haven. Een actieve en verantwoordelijke baan waarbij een grote mate van zelfstandigheid van je wordt verwacht.

Leerjaar 1
Tijdens leerjaar één loop je nog geen stage, maar ga je volledig naar school. Je krijgt uitgebreid de basis van alle nautische en technische vakken. Dit leer je door middel van theorie-, praktijk- en simulatielessen. Je traint ook een week extern, je gaat dan de hele week naar het brandweertrainingscentrum in Vlissingen. Dit om je goed voor te bereiden op je stage van het tweede leerjaar.

Leerjaar 2
In de eerste twee periodes rond je al je vakken af. Daarna is het tijd voor je stage en ben je twee periodes aan het varen.  

Alles is erop gericht om je straks in de praktijk zo goed mogelijk van start te laten gaan. Zo vinden de lessen plaats in een omgeving die veel lijkt op wat je aan boord kunt verwachten. Er wordt tijdens de lessen gebruik gemaakt van diverse simulatoren zoals de brug- en machinekamer simulator.

Als je toegelaten wilt worden voor deze opleiding dien je in het bezit te zijn van:

 • een vmbo-b diploma of;
 • een mbo-diploma niveau 1 (Entreeopleiding).

Aanvullende eisen voor deze opleiding zijn:

 • in bezit te zijn van een medische keuring zeevaart

Ben je 18 jaar of ouder? Dan betaal je lesgeld. Voor het schooljaar 2023-2024 is dit €1239,- per jaar.

Naast je lesgeld, heb je ook te maken met kosten voor het aanschaffen van onderwijsbenodigdheden en andere schoolkosten. Wil je meer inzicht in alle kosten van je opleiding? Bekijk dan onderstaand overzicht.

Download kostenoverzicht (PDF)

Dit ga je doen en hier kun je gaan werken
Als Schipper-machinist beperkt werkgebied ga je werken in de zeevaart binnen Nederland. Je loopt wacht op de brug, maar houdt je ook bezig met de navigatie en besturing van het schip. Op basis van aansturing en ondersteuning vanuit de werkhaven bedien en onderhoud je de technische installatie en verhelpt eventuele eenvoudige storingen.

Doorstuderen
Na de opleiding kun je doorstuderen en kiezen voor een niveau 3 of 4 opleiding.

Wat ga je leren?

Aan boord ben jij degene die verantwoordelijk is voor de reisvoorbereiding, het navigeren, de bemanning, de lading en het schip zelf. Je leert alles over het beladen en het technische bedrijf van een schip. Welke internationale wetgeving is er op het gebied van veiligheid, milieu en personeel?

Welke vakken krijg je?

De vakken Nederlands, Engels, rekenen en burgerschap horen standaard bij deze opleiding. Daarnaast krijg je les in Navigatie, voortstuwingssystemen, elektrotechniek, wetgeving, stabiliteit, cargo handling.

Keuzedelen

 • Verdieping nautisch
 • Verdieping maritiem technisch
 • Verdieping electrical systems

Je kunt ook een keuzedeel volgen dat door een andere opleiding wordt aangeboden. Hiervoor moet je een verzoek indienen. Voorwaarde is dat er geen overlap is met de opleiding die je volgt, en dat het voor Scalda praktisch gezien mogelijk is om dit te organiseren.

Is dit iets voor jou?

Als Schipper-machinist beperkt werkgebied is zelfstandigheid belangrijk,

Kerncompetenties

Competenties die belangrijk zijn voor deze opleiding zijn:

 • Doorzettingsvermogen
 • Handigheid
 • Probleemoplossend vermogen
 • Stressbestendigheid
 • Zelfstandigheid

Ontdek de branche: Zeevaart

In deze branchevideo’s vertellen studenten en docenten over onze opleidingen en kom je erachter wat je echt leuk vindt!

Er zijn in totaal meer dan 50 video’s bij onze opleidingen, die je nu allemaal kunt terugkijken. Genoeg te ontdekken dus. Ontdek hier alvast de branche: Zeevaart

Routebeschrijving
Vul hieronder je vertrekpunt in en maak een routebeschrijving naar onze locatie.

Omhoog