Maritiem Officier Kleine Schepen Nautisch, Visserij (SW5)

Niveau 3

In het kort

Als Maritiem officier kleine schepen in de visserij word je naast nautisch en technisch ook op visserijgebied opgeleid. Je gaat aan de slag in de kottersector, op een viskotter. De visserij is een industrie waar veel ontwikkelingen plaatsvinden. Op de schepen hebben ze daarom de allernieuwste snufjes op het gebied van veiligheid, communicatie en navigatie.

Leerjaar 1
In leerjaar één krijg je uitgebreid de basis van alle nautisch en technische vakken. Verdeeld over theorie, praktijk en simulatielessen. Hiermee word je voorbereid op je stage van het tweede leerjaar.

Leerjaar 2
In leerjaar twee begin je met drie maanden stage. Aan het einde van periode drie kies je een specialisatierichting, nautisch of technisch. Je traint twee keer een week extern. Eén week krijg je simulatielessen op Terschelling en één week krijg je lessen in het brandweertrainingscentrum in Vlissingen. Alles om je voor te bereiden op je eindstage in jaar drie.

Leerjaar 3
In leerjaar drie rond je in de eerste periode de opleiding theoretisch af. Je krijgt examens over de specialisatie richting die je het jaar daarvoor hebt gekozen. In periode twee, drie en vier ga je op eindstage.

Vakken en keuzedelen
De vakken Nederlands, Engels, rekenen en burgerschap horen standaard bij deze opleiding. Ook volg je specifieke vakken zoals:

 • Navigatie
 • Voortstuwingssystemen
 • Elektrotechniek
 • Wetgeving
 • Stabiliteit
 • Visserijkunde
 • Wiskunde

Naast de vakken volg je ook keuzedelen. Met die keuzedelen kun je zelf een deel van je opleiding bepalen en verbreed of verdiep je jouw kennis en vaardigheden. Binnen deze opleiding worden op dit moment de volgende keuzedelen aangeboden:

 • Verdieping navigation OL/ML
 • Verdieping marine engineering OL/ML
 • Verdieping maintenance and repair OL/ML
 • Verdieping electrical systems OL/ML
 • Verdieping controlling OL/ML

Lees meer over keuzedelen via scalda.nl

Stage
Tijdens je stage maak je kennis met de reële beroepspraktijk. Ook kunnen ze vanuit school extra opdrachten mee krijgen om tijdens de BPV uit te voeren. BPV staat voor Beroepspraktijkvorming, kortweg stage genoemd. Meer informatie over stage via scalda.nl 

Wil je stage lopen in het buitenland? Omdat de maritieme en logistieke sector erg internationaal georiënteerd is, betekent dit meestal dat je tijdens je stage in het buitenland bent. Meer informatie over stage lopen in het buitenland

Voor deze opleiding heb je één van de volgende diploma’s nodig:

 • een vmbo-k, -g of –t diploma of;
 • een overgangsbewijs naar havo 4 en vwo 4 of;
 • een mbo-diploma niveau 2.

Meer informatie over toelatingseisen

Extra toelatingseisen
Je dient in het bezit te zijn van een medische keuring zeevaart​.

Wanneer je je inschrijft voor een mbo-opleiding, komen er kosten bij kijken. Zodra je de leeftijd van 18 bereikt, ben je verplicht om lesgeld te betalen. Daarnaast zijn er schoolgerelateerde uitgaven, aangezien je benodigdheden moet aanschaffen voor je studie. Mocht je financiële ondersteuning nodig hebben, zijn er mogelijkheden beschikbaar om je te helpen.

Lesgeld/cursusgeld
Lesgeld is een verplichte bijdrage aan je onderwijsinstelling, meestal vastgesteld door de overheid. Hoeveel lesgeld je betaalt, hangt af van de opleiding die je doet.

 • BOL-opleiding: €1.419,- per jaar.
 • BBL-opleiding op niveau 1 of 2: €295,- per jaar.
 • BBL-opleiding op niveau 3 of 4: €715,- per jaar.

Meer over lesgeld/cursusgeld via scalda.nl

Schoolkosten
Schoolkosten omvatten alle extra uitgaven die je nodig hebt voor je opleiding, zoals boeken, materialen, kleding, excursies en andere specifieke benodigdheden. Deze kosten variëren per studierichting en benodigdheden. Meer over schoolkosten via scalda.nl

Financiële Ondersteuning
Overweeg je een mbo-opleiding te volgen, maar beperken financiële of persoonlijke omstandigheden je mogelijkheden? In dat geval bestaat de kans dat je in aanmerking komt voor ondersteuning via het mbo-studentenfonds. Uiteraard dien je te voldoen aan specifieke criteria waarin je gebruik kunt maken van het mbo-studentenfonds. Meer over financiële ondersteuning via scalda.nl

 

Dit ga je doen en hier kun je gaan werken
Je wordt opgeleid tot stuurman/werktuigkundige voor de zeevisvaart. Je kunt daarna aan de slag op een vissersschip in de kotter- of trawlervisserij. Het niveau van de studie bepaalt het vaargebied en de maximale grootte van het schip waarop je mag varen.

Doorstuderen
Na de opleiding kun je bij ons verder leren voor Maritiem officier alle schepen, nautisch of technisch op niveau 4.

Routebeschrijving
Vul hieronder je vertrekpunt in en maak een routebeschrijving naar onze locatie.

Omhoog